Waterschap Hunze & Aa's thesaurus

VOORKEURSTERM
saliniteit  
DEFINITIE
  • Het totale gewicht aan vaste stof per gewichtseenheid water, als alle carbonaatzouten zijn omgezet in oxiden, alle organische stof is geoxideerd en alle bromide- en jodide-ionen zijn vervangen door equivalente hoeveelheden chloride-ionen.
HEEFT BOVENLIGGEND BEGRIP
ALTERNATIEVE TERM
  • zoutgehalte
TOELICHTING
  • Het aantal grammen opgeloste zouten per kilogram (zee)watermonster. Wordt uitgedrukt in m% (massa percentage) of g/L of PSU (practical salinity unit). In de praktijk kan de saliniteit niet rechtstreeks worden gemeten, dit wordt bepaald door het meten van het elektrisch geleidingsvermogen van het water. (bron: Afgeleid uit 'The International Equation of State of Seawater 1980; UNESCO 1981, UNESCO technical papers in Marine Science' / Aquo / DIV)

    Saliniteit (Latijn: salinitas, van sal, zout) is het zoutgehalte van het water in een meer, zee, oceaan of in een bodem. Zouten bevinden zich in water in de vorm van geladen deeltjes, ionen. De verschillende soorten opgeloste ionen in het water bepalen samen de saliniteit. In oceaanwater is de verhouding van deze soorten ionen overal ter wereld zo goed als gelijk. Kleine verschillen in saliniteit worden in de oceanografie gebruikt om verschillende watermassa's en zeestromingen te bepalen. Zeewater met een hogere saliniteit heeft een hogere dichtheid.Hierdoor kunnen stromingen ontstaan bij veranderingen in saliniteit. (bron: Wikipedia)
URI
https://begrippen.hunzeenaas.nl/id/begrip/Id-e4d02b12-5a3a-304c-dda9-412c4dba4547
Download dit concept: